Czego nie lubi Twoja tarczyca?
Poznaj 10 najważniejszych czynników zaburzających aktywność wydzielniczą tarczycy
- Warzywa z rodziny kapustnych. Sałata, kapusta, brukselka – zawierają w swoim składzie glukozynolaty oraz goitrogeny. Glukozynolat powoduje spadek aktywności sekrecyjnej tarczycy. Dzieje się tak z powodu zniwelowania syntezy tyroksyny. Następnie, skutkiem tych działań jest obniżony poziom T3 oraz T4 we krwi oraz podwyższony poziom aktywności tyreotropowej przysadki mózgowej.
- Fluor, chrom, brom – mogą powodować stan zapalny i obumieranie komórek tarczycy.
- Zbyt niska podaż kaloryczna w diecie!!!
- Nadmiar alkoholu.
- Tabletki antykoncepcyjne.
- Soja, która podwyższa ilość estrogenów.
- Niestabilny poziomu cukru we krwi. Insulinooporność.
- Toksyny – metale ciężkie pochodzące m. in. z zanieczyszczeń środowiska, pestycydy (powinno się ograniczać spożywanie warzyw, które zbierają w sobie największe ich ilości – buraki, ziemniaki itp.).
- Niska podaż nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie.
- Mała liczba godzin snu. Poniżej 6-ciu.
Zaburzenia pracy tarczycy
Tarczyca w swoim metabolizmie odpowiedzialna jest za produkcję trzech hormonów: trójjodotyroniny (T3), tyroksyny (T4) i kalcytoniny. Jest bardzo małym gruczołem (waży zaledwie 30-60g), lecz odgrywa bardzo istotną rolę w funkcjonowaniu całego organizmu, ze szczególnym uwzględnieniem układu nerwowego, krążenia oraz ruchu. Hormony tarczycy, odpowiedzialne są również za syntezę białek oraz pośrednio decydują o stopniu zużywania tlenu w komórkach, biorą udział w gospodarce wapniowo-fosforanowej organizmu. Bardzo często zapominamy o jej istnieniu, do czasu, kiedy przestaje prawidłowo funkcjonować i pojawiają się implikacje ze strony poszczególnych układów, za które jest odpowiedzialna.
Nadczynność tarczycy – nadmiar krążących we krwi hormonów wytwarzanych przez ten gruczoł. Choroba atakuje około 2% populacji i występuje czterokrotnie częściej u kobiet, niż u mężczyzn. Do objawów nadczynności tarczycy zaliczyć można: nagłą i niekontrolowaną utratę masy ciała, wzmożoną potliwość, pobudliwość nerwową, drżenie i potliwość rąk oraz zaburzenia snu. Dodatkowo: przyspieszona akcja serca, zaburzenia rytmu pracy serca, niewydolność wieńcowa, podrażnione, suche i obrzęknięte oczy. Podstawą leczenia nadczynności jest farmakoterapia, ewentualnie wspomaganie się jodem radioaktywnym. Pacjentom nie zaleca się picia alkoholu, czarnej kawy, korzystania z łaźni parowej i zażywania kąpieli słonecznych.
Niedoczynność tarczycy – objawem diagnostycznym niedoczynności tarczycy jest niedobór krążących we krwi hormonów tarczycowych. Przyczyną niedoczynności może być choroba samej tarczycy, a więc nieprawidłowa budowa, niepoprawne działanie przysadki czy podwzgórza, mających bezpośredni wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Zaburzenia pracy tarczycy mogą być także wynikiem nieprawidłowego działania układu immunologicznego (choroba Hashimoto), a także leczenia nadczynności tarczycy radiojodem lub uszkodzenia operacyjnego. Niedoczynność tarczycy najczęściej dotyka kobiet w przedziale wieku od 40 do 60 lat. Farmakoterapia ma na celu uzupełnianie niedoboru hormonów w tabletkach. Niekiedy zaleca się suplementację diety jodem.
Wole tarczycowe – powiększenie rozmiarów tarczycy nazywane popularnie wolem. Gruczoł może być powiększony równomiernie (wole proste) lub posiadać w miąższu guzki (wole guzkowe). Przy pomocy specjalistycznych laboratoryjnych badań hormonalnych, USG, scyntygrafii, biopsji cienkoigłowej ocenia się charakter guzków.
Już w najbliższym wydaniu kwartalnika Food Science opublikujemy fragment książki autorstwa Dominiki Musiałowskiej nt. insulinooporności i jej wpływu na funkcjonowanie całego organizmu!
Twierdzicie, że soja i w niej zawarte fitoestrogeny, będą znacząco wpływać na poziom estrogenów? Przecież działanie fitoestrogenow oscyluje w wartościach 1-2 promili, ludzkiego 17beta estradiolu
Panie Rafale,
W tekście nie zamieściliśmy danych wskazujących na znaczące podwyższenie, gdyż jak Pan słusznie zauważył byłoby to nadużyciem. Jednakże, nawet niewielki (promil, procent) wpływ można uznać za wpływ – w wielu przypadkach znamienny statystycznie. Poniżej wklejam odniesienie do publikacji z British Journal of Pharmacology (IF 6,810) Rietjens IMCM, Louisse J, Beekmann K. The potential health effects of dietary phytoestrogens. Br J Pharmacol. 2017 Jun;174(11):1263-1280. doi: 10.1111/bph.13622. Epub 2016 Oct 20.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27723080