0

Żywienie piłkarzy nożnych w świetle badań naukowych

Udostępnij

Zastosowanie odpowiedniego planu żywieniowego i utrzymanie właściwej podaży płynów ma ogromne znaczenie w kształtowaniu formy sportowej zawodników i ogólnym utrzymaniu zdrowia organizmu. Zauważyć można, że piłkarze nożni często nie zaspokajają swoich potrzeb żywieniowych i mogą zaniedbywać aspekt utrzymania równowagi wodno-elektrolitowej. Dokonany przegląd literatury pozwolił wybrać 34 prace naukowe opublikowane w latach 2015-2020. Wśród nich znalazły się m.in. obszerne opracowanie i metaanaliza dotyczące żywienia piłkarzy, a także inne prace poruszające kwestie ogólnych zaleceń żywieniowych i suplementacyjnych w różnych dyscyplinach sportowych. Na ich podstawie skonstruowano zalecenia żywieniowosuplementacyjne dla piłkarzy nożnych.

Opracowanie porusza kwestię charakterystyki wysiłku fizycznego w piłce nożnej – uważanej za dyscyplinę sportową, w której dominują wysiłki o wysokiej, zmiennej intensywności. W rekomendacjach jest mowa o odpowiedniej podaży energii, białek, tłuszczów i węglowodanów, jak również zapotrzebowaniu na poszczególne makroskładniki w zależności od tego, czy zawodnik znajduje się przed, w trakcie bądź po wysiłku fizycznym. Uwzględniono także inne aspekty, takie jak obecne obciążenie treningowe i czas dostępny na regenerację, podano rozwiązania dotyczące nawadniania oraz doboru odpowiedniego napoju i zwrócono uwagę na suplementy diety, które mogą być wykorzystane w celu zwiększenia efektywności piłkarzy na boisku i przyśpieszenia regeneracji po zakończeniu meczu/ treningu.

Słowa kluczowe: piłka nożna, żywienie, nawodnienie, piłkarze, suplementacja

Cały artykuł dostępny w Food Science 1(5)2020 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *