Zespół

Rada naukowa

  • prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, Polska
  • prof. dr hab. inż. Andrzej Kwiecień, Politechnika Śląska, Gliwice, Polska
  • prof. Kunal Pal, National Institute of Technology, Rourkela, India
  • prof. Livio Luengo, Univerista degli Studi della Campania ‚Luigi Vanvitelli’, Naples, Italy
  • prof. dr hab. Barbara Błońska-Fajfrowska, Śląski Uniwersytet Medyczny, Katowice, Polska
  • prof. Ivanova Diana, Medical University of Varna, Bulgaria
  • prof. Sahiner Nurettin, Çanakkale Onsekiz Mart University, Çanakkale, Turkey
  • dr hab. Ewa Sadowska-Krępa, prof. nadzw. AWF, Akademia Wychowania Fizycznego, Katowice, Polska
  • dr hab. inż. Robert Koprowski, prof. nadzw. UŚ, Uniwersytet Śląski, Katowice, Polska
  • dr hab. inż. lek. med. Dariusz Włodarek, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa, Polska
  • dr hab. Bogdan Michalski, Śląski Uniwersytet Medyczny, Katowice, Polska
  • dr Selena Boccella, Univerista degli Studi della Campania ‚Luigi Vanvitelli’, Naples, Italy
  • dr Dominika Maciejewska, Pomorski Uniwersytet Medyczny, Szczecin, Polska
  • dr Justyna Przybyszewska, Collegium Medicum, Bydgoszcz, Polska

dr Anna Stolecka-Warzecha

Redaktor naczelna

dr hab. Sławomir Wilczyński

Sekretarz Redakcji

mgr Agata Marut-Zaczek

Dyrektor ds. marketingu

Misją Redakcji czasopisma Food Science jest propagowanie wiedzy na temat dietetyki, żywienia, szeroko pojętego zdrowego stylu życia. Szczególny aspekt położony został na stronę merytoryczną publikowanych artykułów z zachowaniem niezależnej i bezstronnej polityki wydawniczej obejmującej wszystkie osoby związane z procesem wydawniczym.

Zasady etyki publikacyjnej przyjęte w Redakcji oraz Wydawnictwie kwartalnika Food Science zgodne są z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej.

Redaktorzy oraz Recenzenci zobowiązani są do uczciwej oceny dostarczonych artykułów bez przejawów dyskryminacji na jakimkolwiek polu.

Autorzy zobowiązani są przekazywania prac oryginalnych, ujawnienia źródeł finansowana, a także wkładu poszczególnych osób w powstanie publikacji.

Wydawnictwo prowadzi bezstronną politykę wydawniczą, dba o bezpieczeństwo zgromadzonych danych osobowych.

Podjęte zobowiązania mają na celu przeciwdziałanie nieuczciwym praktykom takim jak „ghostwriting” oraz „guest autorship”. O wszelkich przejawach nierzetelności naukowej będą informowane odpowiednie instytucje.

Każdy tekst zamieszczony w czasopiśmie poddawany jest dwuetapowej recenzji naukowej oraz trzykrotnej korekcie stylistycznej.

Oświadczamy, że zarówno Redakcja, jak i Wydawca podejmują wszelkich starań, aby treści publikowane na łamach czasopisma oraz w innych kanałach komunikacji, były możliwie jak najbardziej wiarygodne i potwierdzone. Informujemy, że opinie prezentowane przez Autorów tekstów, ogłoszenia zawarte w reklamach oraz komentarze Czytelników publikowane są na wyłączną odpowiedzialność tychże podmiotów. Redakcja ani Wydawca nie ponoszą odpowiedzialności za konsekwencje publikowanych treści. Ponadto, Redakcja zastrzega sobie prawo do odmowy publikacji wybranych materiałów, jeśli ich forma lub treść nie są zgodne z planami wydawniczymi, linią programową, bądź charakterem pisma. Zastrzegamy, że tytuł, szata graficzna oraz własne opracowania są prawnie chronione. Ich użycie bez zgody Wydawcy stanowi naruszenie prawa i będzie podstawą postępowania odszkodowawczego.